Skænk Saké op og hils høfligt på dine gæster med 'kampai' (Japansk for skål) til en hyggelig Japansk temaaften der hjemme, med en god Japansk Sake serveret fra dette smukke Japanske Sake sæt. Det lille 4 personers sæt består af 1 Sakekande (ø5,5x12,5 cm) også kaldet en Tokkuri (Sakéflaske i keramik) samt 4 små sakekrus (ø4,5x4,5 cm), kaldet ochoko (sakazuki) - sættet er lavet smukt i orangefarvet glaseret keramik der er dekoreret med Japansk symbolik.
Saké eller nihonshu er den Japanske national drik, som har spillet en stor rolle i Japansk kultur i mere end 2000 år. Saké er risvin, dvs. en alkoholisk drik der brygges på kildevand og ris af høj kvalitet, tilsat Koji (Microorganisme) samt gær, den færdige drik har typisk en alkoholprocent på 13-16%.
Saké er en risvin, den drikkes som en venskabelig skål, hvor det lille sakekrus løftes til hilsen med et 'kampai' (Japansk for skål), men serveres lige så ofte maden, f.eks Sushi.
Saké kan serveres kold, ca. 15 C (Læg flasken i køleskabet i ca. 15 min.) eller som varm drik ca. 40-55 C (Flasken sænkes uden låg i varmt / kogt vand i ca. 5 min.)
Når Sakén serveres hældes den fra flasken over i en lille kande / flaske af keramik (Tokkuri), som sammen med de små Sakékrus, ochoko (sakazuki) sættes på bordet på en passende bakke, herfra skænkes Sakén op fra Sakéflasken med 2 hænder, håndfladerne ned ad i hver gæsts Sakekrus (Fyld ikke selv dit Saké krus, det er gæstens opgave). Udbring evt. en skål "Kampai" medens de små Sakébægre stødes mod hinanden og drik nu Sakén med Japansk respekt og stil, dvs. langsomt og lidt ad gangen.
Nb.: Ovennævnte er blot et lille udsnit af de mange traditioner der knytter sig til Saké.
Te ceremonier er ritualer der dyrkes i flere af de Øst Asiatiske lande, bla. Kinesisk Te ceremoni, Japansk Te ceremoni men det er også ceremonier der dyrkes i f.eks Korea og Vietnam.
Te ceremonier går ofte under navnet “The Way of Tea” og er en kulturel handling som bl.a omfatter forberedelsen og serveringen af te. I flere kulturer er der tale om en spirituel eller spirituel inspireret handling hvor forberedelsen og servering af te udføres efter nøje fastlagte ritualer og regler og hvor der kræves mange års oplæring for at mestre ceremonien korrekt.
Den Japanske Te ceremoni “chakai” eller “Chaji” er den vi her i vesten oftest støder på. Chakai ceremonien er inspireret af den Kinesiske Te ceremoni, er under inflydelse af Zen Buddhismen og kan spores tilbage til det 9. århundrede hvor den Buddhistiske munk Eichu kom tilbage fra rejser til Kina.
I Kina kan te ceremonierne spores endnu længere tilbage, her har den oprindelige te drikning haft en spirituel og helbredende rolle (Medicin), men brygning af te spredte sig hurtigt til også at være en social begrundet skik hvor befolkningen mødtes til hygge og snak i de mange te-huse også et yndet sted at møde sin kommende livsledsager.
Te ceremoniens redskaber (Japansk Chakai ceremoni):
Til ceremonien hører en række redskaber som kaldes chadōgu, de er ofte tilpasset og udvalgt til sæsonen og den aktuelle ceromoni. De bliver omhyggeligt rengjort før og efter brug og visse af dem berøres kun iført handsker.
Chakin - et lille rektangulært hvid klæde til at aftøre tekanden med.
Chawan - Te skålen, “koppen” - findes i rigtig mange størrelser og former, lave skåle anvendes sommer så te’en køles hurtig, dybe anvendes om vinteren. Skålene navngives ofte efter deres kunstner, ejer eller te mester.
Natsume - er den lille te-beholder med låg til at opbevare te’en i ved tilberdelsen.
Chashaku - er en lille ske, typisk udført i bambus, træ eller elfenben, som anvendes til at øse te fra Natsume (Beholder) til Chawan (kop).
Skeens farve og form kan variere efter region og tradition.
Chasen er et piskeris, skåret i et stykke bambus, som anvendes til at blande Te pulveret med det varme vand.
Den traditionelle Te ceremoni anvender ikke tekander. Tekanden optræder først som et redskab i Te ceremonien i den sene periode af det Kinesiske Yuan Dynasti (ca. år 1300) Tekanden blev under det senere Ming Dynasti (1368–1644) et standard redskab i te ceremonien, dog oftest som små kander til at servicere en enkelt tedrikker med.
Te ceremoniens påklædning:
Kimonoen bæres som en vigtig del af te ceremonien, dens anvendelse har ligefrem været med til at påvirke og skabe flere af de karakteristiske og traditionsbundne bevægelser der er en del af Te ceremonien.
Selv her i moderne tid forventes det at elever bærer kimonoer i deres læretid.
>> Se evt. vort program af smukke asiatiske Silke Kimonoer
Ovennævnte er blot små udpluk og elementer hentet fra en tradition der har rødder i hele Asien og her tolkes og udføres i mange mange varianter.
>> Her kan du se ArtKadens udvalg af produkter som du kan skabe din egen tradition og ceremoni med:-)
Hent Flere information om ceremoinerne via følgende links:
>> Wiki Tea_ceremony
>> Wiki Japanese_tea_ceremony
>> Wiki Chinese_tea_culture
Shop videre